ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. 4982/22 ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΒΙΠΕΘ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΒΙΠΕΘ) στο Ωραιόκαστρο σχετικά με το νόμο 4982/22 και ειδικότερα για τον Κανονισμό της ΒΙ.ΠΕ.Θ, την διαδικασία Αναθεώρησης με πρωτοβουλία της ΕΤΒΑ και τα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ωραιοκάστρου παρόντες ήταν εκτός του οικοδεσπότη δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κούβελας, Καράογλου, Παπάς, ο βουλευτής της Νίκης κ. Νίκος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Φάμελλου, Θρασκιά, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Γιουτίκας, οι κ.κ. Παπαδόπουλος, Γκίνης εκπρόσωποι του ΒΕΘ και ο κ. Κεχαγιάς εκπρόσωπος του ΣΕΒΕ.

f95abb76 4169 4227 bf90 93ffe2772948

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ ανέπτυξε τις θέσεις του Συνδέσμου και παράλληλα ο νομικός σύμβουλος κ. Νούσιος αναφέρθηκε αναλυτικά στα νομικά ζητήματα που προκύπτουν, ενώ ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης τόνισε το πρόβλημα που δημιουργείται πλέον και στους δήμους που εμπλέκονται στη ΒΙΠΕ τασσόμενος παράλληλα υπέρ των θέσεων του ΣΕΒΙΠΕΘ. Από την πλευρά τους οι παραβρισκόμενοι βουλευτές συντάχθηκαν με τον Σύνδεσμο και τις θέσεις των επιχειρήσεων και εξέφρασαν την θέληση να σταθούν αρωγοί σε κάθε κίνηση που θα επιφέρει αλλαγές στις προβληματικές διατάξεις του νόμου και του Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΤΒΑ. Μάλιστα ήδη σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς ο ΣΕΒΙΠΕΘ προχώρησε σε σειρά ενεργειών προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να υπάρξουν οι ζητούμενες αλλαγές και να μην επηρεαστεί η αναπτυξιακή τροχιά των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ κ. Αναστάσιος Πολυζωίδης στην επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης:

Η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1967 και καταλαμβάνει μια έκταση 10.000 στρεμμάτων. Αποτελεί τη μεγαλύτερη Βιομηχανική Περιοχή στην Ελλάδα με περισσότερες από 800 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 700 ενεργές μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Η ΒΙ.ΠΕ.Θ. συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ της Ελλάδος και απασχολεί περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση.

Οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ.Θ. τα τελευταία 12 χρόνια αντιμετώπισαν πρωτόγνωρες καταστάσεις σε οικονομικό επίπεδο, αναφέρομαι στα μνημόνια, τον κορονοϊό, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρόλα αυτά άντεξαν και τις βλέπουμε σήμερα να αναπτύσσονται.

e95aa6bb 929a b7be 3dbb 19821b04256f

Για να πάμε όμως στο σήμερα, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η ΒΙ.ΠΕ. δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει τις επιχειρήσεις σε μια περιοχή οργανωμένη, με υποδομές και με απλοποιημένο μοντέλο διαδικασιών και αδειοδοτήσεων.

Την εποχή εκείνη η ΕΤΒΑ αποτελούσε πυλώνα υποστήριξης της ΒΙ.ΠΕ., καθώς ο ρόλος της ήταν ακριβώς αυτός που έλεγε ο τίτλος της. Δηλαδή Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει, και δεν βλέπουμε κανέναν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Σήμερα το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι ότι το τίμημα για την απόκτηση μιας έκτασης εντός ΒΙ.ΠΕ. είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τις εκτάσεις που είναι εκτός ΒΙ.ΠΕ. Και για να σας το κάνω σαφές, σήμερα εντός ΒΙ.ΠΕ.Θ. το ένα στρέμμα πωλείται προς 165.0000 ευρώ, ενώ πλησίον των ορίων της ΒΙ.ΠΕ.Θ. βρίσκουμε πολύ εύκολα εκτάσεις με τιμή ανά στρέμμα κάτω από 40.000 ευρώ.

Βλέπουμε τις επιχειρήσεις να εξετάζουν πολύ περισσότερο τις επενδύσεις σε γη εκτός ΒΙ.ΠΕ.Θ. και φυσικά αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το μοντέλο των ΒΙ.ΠΕ. και για τον ευρύτερο σχεδιασμό της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η Κυβέρνηση προσπαθεί με νόμο και κίνητρα να οργανώσει τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις όπως αυτή του Καλοχωρίου.

Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με το σημερινό μοντέλο της ΕΤΒΑ.
Εμείς την ΕΤΒΑ την γνωρίσαμε ως αναπτυξιακή Τράπεζα – σύμμαχο των επιχειρήσεων. Σήμερα η ΕΤΒΑ μετά την ιδιωτικοποίηση της αντιλαμβανόμαστε ότι έχει αλλάξει προτεραιότητες και αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στις επιχειρήσεις διότι δεν υπάρχει πλέον η αναπτυξιακή πλευρά της, άλλα πρόκειται για μια εταιρία που διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία.

Τον Νοέμβριο 2022 ψηφίστηκε ο νόμος 4982/2022 ο οποίος δίνει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα στον διαχειριστή, δηλαδή στην ΕΤΒΑ, βάζοντας έτσι τις επιχειρήσεις στο περιθώριο.

Ο παραπάνω νόμος προβλέπει ότι στη δημιουργία ενός νέου βιομηχανικού πάρκου το δικαίωμα διαχείρισης το έχουν οι ιδιοκτήτες γης. Ενώ την ίδια ώρα στις ήδη υπάρχουσες Βιομηχανικές Περιοχές δεν δίνεται κανένα δικαίωμα στους ιδιοκτήτες γης, πόσω δε μάλλον που στην δική μας περίπτωση οι ιδιοκτήτες καλύπτουν πάνω από το 70% της έκτασης.

Έτσι προκύπτει η αντίφαση, όταν όλοι ασχολούνται με το δικαίωμα μειοψηφίας, στην δική μας ΒΙ.ΠΕ. που οι ιδιοκτήτες είναι η πλειοψηφία, δεν έχουν κανένα δικαίωμα λόγου.

Δεν φτάνει όμως αυτό, η ΕΤΒΑ παραμονές του ΠΑΣΧΑ αναρτά τον καινούργιο Κανονισμό Λειτουργίας που συνέταξε μόνη της και μάλιστα τον φέρνει προς διαβούλευση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

57c14612 871e a4dd 7176 05a0085968f2

Τι κάνουμε εμείς. Εμείς μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των Συνδέσμων των Βιομηχανικών Περιοχών της χώρας, καταφέραμε να δοθεί παράταση στη διαβούλευση και αυτό γιατί κάθε αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας πριν από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει τους όρους λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ.Θ., χαρακτηρίζεται -τουλάχιστον- πρόωρη και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους στα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης στην ΒΙ.ΠΕ.Θ.

Η προτεινόμενη από την ΕΤΒΑ «αναθεώρηση» του Κανονισμού Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ.Θ. γίνεται με διαδικασία ελλιπή ως προς την τήρηση στοιχειώδους νομιμότητας και χαρακτηρίζεται, τουλάχιστον, προσβλητική για τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης.

Το περιεχόμενο της «αναθεώρησης» ουσιαστικά μετατρέπει την ΕΤΒΑ σε «ισόβιο» διαχειριστή ξένης περιουσίας, χωρίς καμία υποχρέωση λογοδοσίας, με βάση απλά μια «ιδιωτική σύμβαση» που δίνει απεριόριστα δικαιώματα στην ΕΤΒΑ και χωρίς κανένα έλεγχο.

Ουσιαστικά μέσω των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 4982/2022 και των προβλέψεων του νέου Κανονισμού Λειτουργίας, παραχωρείται προνομιακά στην ΕΤΒΑ ένας προσοδοφόρος (μόνο για εκείνη) κύκλος εργασιών, τον οποίο δύναται να ασκεί η ΕΤΒΑ για πάντα, με βάση τις δικές της επιχειρηματικές επιλογές, και μάλιστα, χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτός ο Κανονισμός Λειτουργίας έχει μόνο απαιτήσεις από την πλευρά της ΕΤΒΑ και μόνο υποχρεώσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η συγκεκριμένη αναθεώρηση βλάπτει πλήρως τα δικαιώματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, δεν χαρακτηρίζεται βιώσιμη και αποτρέπει νέες επενδύσεις στην περιοχή μας.

Ο Σύνδεσμος μας με την συμβολή εξειδικευμένων νομικών, διαπίστωσε ότι περισσότερα από 80 σημεία του προτεινόμενου Κανονισμού Λειτουργίας είναι προβληματικά και πρέπει να αλλάξουν.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι σήμερα στον Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος από τις 29/06 βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΒΑ προς διαβούλευση, δεν έχει συμπεριληφθεί καμία πρόταση δική μας.

Οι προτάσεις μας έχουν ως βάση τους ακόλουθους στόχους:

  1. Την δημιουργία ενός Εποπτικού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν -κατά πλειοψηφία- εκπρόσωποι των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων και το οποίο θα λειτουργεί ως «αντίβαρο» στις -ούτως ή άλλως- ευρύτατες εξουσίες που έχει η ΕΤΒΑ και θα ελέγχει την διαχείριση και την διοίκηση της λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ.Θ.
  2. Την δημιουργία υποχρέωσης της ΕΤΒΑ να εκδίδει πάντοτε αιτιολογημένες αποφάσεις, τις οποίες θα μπορεί να αμφισβητήσει με ορισμένη διαδικασία κάθε Εγκατεστημένη Επιχείρηση.
  3. Την θεσμική αναγνώριση των Συνδέσμων Επιχειρήσεων (όπως του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Θ.)
  4. Την προστασία των Ιδιοκτητών Γης εντός της ΒΙ.ΠΕ.Θ. και την διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.

Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την δραστηριότητα μας εντός ΒΙ.ΠΕ. θα πρέπει σίγουρα να συνομιλούμε με τον διαχειριστή, να συνδιαμορφώνουμε τον χάρτη του μέλλοντος και για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μοντέλο διαχείρισης στο οποίο να έχουν σίγουρα λόγο οι επιχειρήσεις.

κα. Υφυπουργέ, έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα σταθείτε δίπλα στις επιχειρήσεις μας και θα συνδράμετε αποφασιστικά στην εξεύρεση μιας λύσης που αφενός μεν θα λαμβάνει υπ’όψιν της και θα εξισορροπεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, αφετέρου δε θα δίνει πραγματική ώθηση στην επιχειρηματικότητα που ασκείται στην ΒΙ.ΠΕ.Θ., σας ζητούμε να προβείτε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε, αφού τεθεί άμεσα σε αναστολή η τρέχουσα διαδικασία «αναθεώρησης» του Κανονισμού Λειτουργίας, να «καθίσουν» όλες οι πλευρές «στο τραπέζι» μιας οργανωμένης διαπραγμάτευσης, από την οποία θα προκύψει ένας δίκαιος και σύγχρονος νέος Κανονισμός Λειτουργίας, στον οποίο θα συμφωνεί τουλάχιστον η πλειοψηφία 50% +1 των ιδιοκτητών γης στην ΒΙ.ΠΕ.Θ και ο οποίος θα διασφαλίζει πραγματικά την προαγωγή του επιχειρείν στην περιοχή μας.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Σκρέκα

Πατώντας εδώ βλέπετε τον πίνακα με τις προτάσεις διόρθωσης για τον Νέο Κανονισμό

κοινοποίηση σε:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email